Quique Pérez Palacios |
Tastar una copa de la Faraona
juntament amb en Quique Pérez Palacios és un petit luxe; i si a sobre te’l comenta i
t’explica el que s’ha de trobar al vi i les característiques del terreny, la
cosa va a millor.
Així que en Quique ens va servir
dues copes als vinòtoms presents mentre apercebíem de manera clara que aquest
era el millor vi de tots els que produeix.
La Faraona procedeix d'una una
vinya ubicat al paratge inaccessible del Ferro, al municipi de Corullón (Bierzo), i a una
alçada important (855 metros). Aquestes vinyes ocupen només 0,3 hectàrees sobre
un terreny ubicat damunt una falla tectònica i que a vegades, tal com explica
el Quique, pot produir terratrèmols de fins a 5 graus de l’escala Richter. El
terra és de quarç trencat i troba ràpidament troca de pissarra dura.
Es tracta d’uns 2000 ceps de
vinya de la varietat Mencia de 65 anys de edat orientat al sud-oest i que per
tant rep sol de tarda. Per aquest motiu, pel sol de tarda, tota la producció es
verema molt tard, a octubre.
La criança de La Faraona és de 20
mesos en dos barriques noves de roure francès. El resultat: 547 ampolles i 15
màgnums.
En tastarla trobem color grana, brillant. Aromes de fuita
vermella, terres minerals i químics i tot molt ben estructurat amb alguna nota
de pebre i especies. En retro es manté el pebre i xocolata. Retrogust molt llarg.
Se’m fa molt difícil però trobar els
aspectes diferencials entre vins de gama alta i edicions pe col·leccionistes com
la Faraona. La conclusió treta és que per assolir alts nivells de tast s’ha de viure
la terra i el procés d’elaboració del vi.