La Faraona


Quique Pérez Palacios

Tastar una copa de la Faraona juntament amb en Quique Pérez Palacios és un petit luxe; i si a sobre te’l comenta i t’explica el que s’ha de trobar al vi i les característiques del terreny, la cosa va a millor.

Així que en Quique ens va servir dues copes als vinòtoms presents mentre apercebíem de manera clara que aquest era el millor vi de tots els que produeix.

La Faraona procedeix d'una una vinya ubicat al paratge inaccessible del Ferro, al municipi de Corullón (Bierzo), i a una alçada important (855 metros). Aquestes vinyes ocupen només 0,3 hectàrees sobre un terreny ubicat damunt una falla tectònica i que a vegades, tal com explica el Quique, pot produir terratrèmols de fins a 5 graus de l’escala Richter. El terra és de quarç trencat i troba ràpidament troca de pissarra dura.

Es tracta d’uns 2000 ceps de vinya de la varietat Mencia de 65 anys de edat orientat al sud-oest i que per tant rep sol de tarda. Per aquest motiu, pel sol de tarda, tota la producció es verema molt tard, a octubre.

La criança de La Faraona és de 20 mesos en dos barriques noves de roure francès. El resultat: 547 ampolles i 15 màgnums.

En tastarla trobem color grana, brillant. Aromes de fuita vermella, terres minerals i químics i tot molt ben estructurat amb alguna nota de pebre i especies. En retro es manté el pebre i xocolata. Retrogust molt llarg.

Se’m fa molt difícil però trobar els aspectes diferencials entre vins de gama alta i edicions pe col·leccionistes com la Faraona. La conclusió treta és que per assolir alts nivells de tast s’ha de viure la terra i el procés d’elaboració del vi.