La Copa Montsant

El Molt Honorable Monty
 i la copa Montsant
Hola, sóc el Molt honorable Monty, com que dissabte hi ha un tast a Santa Caterina, avui us parlaré de la copa Montsant.

Aquesta copa va aparèixer fa un parell d'anys, en èpoques del meu tripartit, arrel d’un acord entre la casa austríaca Riedel i la DO Montsant i està pensada principalment per a vins negres de criança de la DO.
 Presenta una forma de globus amb l’ obertura tancada per permetre una major concentració d’aromes i és molt similar a la copa de tempranillo i de Priorat.
Si la comparem amb la Vinum tempranillo aperciem que la Montsant  és més gran i presenta major capacitat . Es presenta la contradició de que copes molt semblants es destinen al tast de raïms molt diferents. Així la copa tempranillo és bona per tastar Riojas i Riberas, fets majoritàriament amb ull de llebre, mentre que al Montsant els vins estan elaborats pricipalment amb garnatxa, carinyena, cabernet, syrah o merlot. Però amb la Priorat passa el mateix, ja que també es pot confondre amb la forma de la tempranillo i la Montsant.
A més el vidre a la copa Montsant és de més baixa qualitat que a la Tempranillo o a la Priorat. Aques fet qualitat que les Riedel de la sèrie Vinum, fa pensar que la seva creació està fonamentada únicament com una operació de marxandatge per donar més volada a les DO Montsant i diferenciar-la de la copa de la seva DO mare (Priorat).
La creació d'aquesta copa és doncs criticable; però sempre serà benvingut un tast amb copes Riedel encara que siguin de més baixa qualitat...

...Millor això que la antiga copa de la mostra del Incavi.

Visca Catalunya i el Senat!