El Quinta 2011

El Quintà 

Una trucada telefònica d’un bon amic peixater porta fins a la meva cuina un magnífic besuc salvatge acabat de pescar. Això significa que tindrem un sopar de festa major.
Mentre li vaig preparant  un llit de patata monalisa, ceba de Figueres i tomàquets de penjar d’Arenys de Munt,  penso quin vi serà l’escollit per acompanyar aquesta magnifica menja.
La calorosa tarda de juny fa que el cos demani un vi blanc fresquet, per altra banda el besuc, cuinat al forn amb patata, ceba i tomàquet demana un vi que tingui un cert cos i una certa untuositat.
Tot baixant al celler de casa s’imposa dins de la meva ment l’opció d’una garnatxa blanca amb una certa criança en bóta. Vaig desfilant per la zona de blancs i una ampolla sembla que m’estigui esperant perquè  l’agafi. Aquesta ampolla és El Quintà 2008 de Bàrbara Forés. Una magnífica garnatxa blanca de la Terra Alta.
El Quintà, és un vi monovarietal de garnatxa blanca. Se li fa una maceració  pel·licular en fred durant 24 hores, posteriorment fa la seva  fermentació en barriques de roure francès d’Allier de 500 litres de cabuda durant 20 dies i se li dona una criança a les mateixes botes, amb les mares, durant 6 mesos.
El resultat és un vi de color groc palla amb reflexes daurats, net i brillant amb bona presencia de llàgrima.
En nas és franc i una mica tímid. Hi trobem aromes de fruita blanca madura acompanyada de notes florals, espècies dolces, tocs balsàmics i alguns records tropicals, sobre un fons torrat, harmònic i molt ben equilibrat.
En boca es mostra càlid i untuós, amb un pas de boca amable i una bona acidesa que transmet frescor. Dona sensacions salines i un final llarg, amb un atractiu punt amarg, que deixa records de fruits secs i lleugers torrats.
A mitja cocció, rego el peix i el seu acompanyament amb una copa de Quintà, que afegirà una  part dels seus aromes al plat.
Quan el plat està a punt de finalitzar la seva cocció, és el moment de posar el forn en posició de grill i torrar la pell del besuc fins que aquesta quedi cruixent.
Com us deia a començament, un plat de festa major, acompanyat d’un magnífic vi, perfecte ambaixador de les garnatxes blanques de la Terra Alta. Un altre gran vi del Celler Bàrbara Forés.

Fitxa tècnica


El Quintà 2008

  • 100% garnatxa blanca de vinyes velles (60 anys)
  • 6 mesos de criança en bótes de roure francès Allier de 500 l.
  • 14,5% vol.
  • Celler Bàrbara Forés (Gandesa)
  • D.O. Terra Alta

 Publicat per Ramon Roset i Morera dimarts 19 de juny de 2012