Mencía: Bierzo i Ribeira Sacra

El 16 de març al vespreva haver-hi un tast de vins del Bierzo i Ribeira -Sacra.




http://thumbp2-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=2295214913&mid=AJZVfbwAAYOdUYKrrQZ7sTj9XZc&midoffset=2_0_0_1_9862239&partid=2&f=1332&fid=Inbox&w=768&h=741Van destacar els vins de la varietat Mencia, provinent de la DO Bierzo i Ribeira Sacra;

Mencía a glops!


File:Uva Mencia.JPG
Imagen de racimos de uva Mencía en un grado avanzado de maduración, en una explotación de la D.O. Ribeira Sacra, en el municipio de Sober. Font: Wikipedia



 La varietat de raïm "mencía" és pròpia de Galicia i el nord de la conca del Duero, a les terres del Bierzo.

La mencía genera vins d'intens color gerd, aromes intensos a fruites, però també delicats a flors, bones dosis alcohòliques, bona acidesa i possibilitats de criança. Encara que en algunes zones com el Bierzo, la Ribeira Sacra o les Rías Baixas, fins fa poc els negres a base de mencía eren més aviat vins lleugers, punt per beure, i de baixa graduació alcohòlica, poc a poc han anat transformant-se, especialment en el Bierzo i la Ribeira Sacra, en vins que busquen redreçar tota la seva potència, l'expressivitat del terrer, i la bona capacitat d'envelliment que està demostrant tenir la mencía, afegint criances en fusta més prologandas. Això està propiciant un renéixer d'aquest cep, que estudis recents s'assemblen molt amb la Cabernet Franc, per això alguns vinculin el seu origen amb Bordeus.

 Raïm molt sensible, el cultiu de la mencía es destaca predominantment en zones de muntanya, i per aquest fet la seva maduració molt a veure amb l'orientació al sol i altitud en què s'ubiquen les vinyes.

 Sòls minerals de pissarra, però també argilós-llimosos es destaquen en els territoris de la mencía.

Els millors "mencías" del  Bierzo estan situats, principalment les poblacions de Villafranca i Corillon, dins una "hoya" a 400 m d'alçada envoltada per muntanyes de fins a 1000 m. 

És un territori encrespat i salvatge que malauradament ha de conviure amb amb la industria minera i extractiva i amb una central tèrmica, tal i com es mostra a la següent fotografia:




Desde el alto de Pobladura de Somoza se divisa un mar de nubes sobre la hoya del Bierzo, con las chimeneas de la central de Compostilla como hitos de referencia.


Los viñedos se extienden hasta los mismos límites de la cementera de Cosmos en Toral, dando una pésima imagen a los vinos bercianos




 A continuació adjunto un article sobre el Bierzo del blog "Descorche", de Paco Berciano:


La Mencía del Bierzo

18 marzo 2008

Me piden en dos comentarios anteriores que diga algo sobre el Bierzo  y con mucho gusto voy a hacerlo, pues uno de los objetivos de este blog es poder entablar una relación directa con quien lo lee.
Aunque mi apellido es originario de El Bierzo mi relación con esta zona no es muy directa.
Para nadie es un secreto que Bierzo es una de las denominaciones de origen más pujante de España en los últimos años. Su secreto está en la uva Mencía, una uva que se emparenta con la Cabernet Franc del Loira, una uva única de esta zona del noroeste español.
 

Su gran problema son los protocolos que se aplican para elaborar esta variedad, sensible, delicada y fresca. En numerosas ocasiones se elabora como si fuese Merlot o Tempranillo. Se busca la sobre maduración, se le extrae a tope y se cría en barricas de madera nuevas con tostados intensos. Al final el vino parece, otra vez, de cualquier sitio y la gran capacidad de expresar su suelo que tiene la Mencía desaparece.
Por otro lado, habría que distinguir dos bierzos diferentes. La parte de Corullón y Villafranca y la parte de Bembibre.
La primera es un conjunto de pequeños valles y las cepas están en laderas y pendientes, mientras la segunda, el bajo Bierzo, es una zona más amplia y llana. Los suelos de la montaña tienen más pizarra, mientras en el valle de abajo son más aluviales.
Dos zonas diferentes y yo me inclino más por la primera. Aunque me gustan también mucho los vinos de Valtuille, con sus laderas en las que se manifiesta de verdad la autentica Mencía.
En el cambio del Bierzo hay nombres que no conviene olvidar: Amancio Fernández, Jorge Peique, Ricardo Palacios y su tío Álvaro y Raúl Pérez.
Dos ejemplos del estilo de vino que a mi gusta en el Bierzo son Pétalos del Bierzo, de Ricardo Palacios, y Ultreia Saint-Jacques de Raúl Pérez.

Vinos, además, que por su precio son asequibles a todos, pues el Ultreia Saint-Jacques no llega a 7 euros y Pétalos del Bierzo está sobre los 15.

Font: Blog Descorche

Tast-maridatge de formatges amb vi blanc


L'amfitrió aquest cop va ser l'Unai i es va tastar:


- Domaine Bott Geyl, muscat 2009
- Nelin; que es va maridar amb coca de formatge parmesà amb polsim d'ametlles de la terra
- Els Pics del priorat; maridat amb formatge Navas añejo graso.
- La Sereine, Chablis
- Valdesil - Pezas da Portell, Godello
- Tardieu-Laurent, 2010; aquest provinent de l'avançada a la Vinacoteca
 

Nelin 2010 de Rene Barbier i mapa de Clos Mogador

http://www.vadevid.es/wp-content/uploads/2011/12/Nelin.jpg
 
 
The concept of Rene Barbier, initially tinged with a touch of bohemian idealism, led him to revive a tradition of wine true to the spirit of the 12th century Carthusians. By rebuilding and adding value to the abandoned terraces, by replanting the vines and complementing reds with whites, like Grenache white, Macabeau, Viognier, Marsanne and Roussanne, without forgetting the local Perdro Gimenez, René Barbier wanted is Nelin to be a "white wine with twin souls"

"" Nelin tank – René Barbier ""



René Barbier speaks highly of his Nelin: "This white is the balance of feminine and masculine in youth development. The white Grenache base evokes hills under a merciless sun, splashed with scents of spices and quince paste, with the minerals of the shale ... This white, original and remarkable, is adorned with a light golden yellow colour. On the nose, it has an intense aroma, complex, seductive. Sweet scents reminiscent of peach, apricot, lychee and pink grapefruit with, on the finish, a touch of minerals and reminders of flowers and honey. On the palate, we find at the same time volume and remarkable finesse. Its balanced acidity refreshes its structure to develop into an intense and delicate palate, unusually lingering for a long time…… Anyway, a complexity that we will appreciate especially with tapas, foie gras, fish with sauce, Asian specialities (Chinese, Vietnamese, Thai or Indian) and soft cheeses.
Nelin
Priorat – René Barbier


 2010 | Robert Parker : 93/100 points

Clos Mogador’s 2009 Nelin is a unique blend of 50% Garnacha Blanca with the remaining half a mix of Pinot Noir Blanc, Macabeo, Marsanne, Roussanne, Pedro Ximinez, and Escanyo Velles. It is a lovely offering that as it opens in the glass displays flor
 

 
 2008 | Robert Parker : 92/100 points

Clos Mogador’s 2008 Nelin Blanco is a blend of Marsanne, Roussanne, Garnacha Blanco, and Macabeo. Medium straw-colored with an amber tint, the nose is a bit reticent but gives up scents of candle wax, honey, pit fruits, and a hint of tropical aromas. Ripe, layered, and creamy-textured, this savory white will drink well for several  more years.
 




Font: http://closmogador.com

El Quinta 2011

El Quintà 

Una trucada telefònica d’un bon amic peixater porta fins a la meva cuina un magnífic besuc salvatge acabat de pescar. Això significa que tindrem un sopar de festa major.
Mentre li vaig preparant  un llit de patata monalisa, ceba de Figueres i tomàquets de penjar d’Arenys de Munt,  penso quin vi serà l’escollit per acompanyar aquesta magnifica menja.
La calorosa tarda de juny fa que el cos demani un vi blanc fresquet, per altra banda el besuc, cuinat al forn amb patata, ceba i tomàquet demana un vi que tingui un cert cos i una certa untuositat.
Tot baixant al celler de casa s’imposa dins de la meva ment l’opció d’una garnatxa blanca amb una certa criança en bóta. Vaig desfilant per la zona de blancs i una ampolla sembla que m’estigui esperant perquè  l’agafi. Aquesta ampolla és El Quintà 2008 de Bàrbara Forés. Una magnífica garnatxa blanca de la Terra Alta.
El Quintà, és un vi monovarietal de garnatxa blanca. Se li fa una maceració  pel·licular en fred durant 24 hores, posteriorment fa la seva  fermentació en barriques de roure francès d’Allier de 500 litres de cabuda durant 20 dies i se li dona una criança a les mateixes botes, amb les mares, durant 6 mesos.
El resultat és un vi de color groc palla amb reflexes daurats, net i brillant amb bona presencia de llàgrima.
En nas és franc i una mica tímid. Hi trobem aromes de fruita blanca madura acompanyada de notes florals, espècies dolces, tocs balsàmics i alguns records tropicals, sobre un fons torrat, harmònic i molt ben equilibrat.
En boca es mostra càlid i untuós, amb un pas de boca amable i una bona acidesa que transmet frescor. Dona sensacions salines i un final llarg, amb un atractiu punt amarg, que deixa records de fruits secs i lleugers torrats.
A mitja cocció, rego el peix i el seu acompanyament amb una copa de Quintà, que afegirà una  part dels seus aromes al plat.
Quan el plat està a punt de finalitzar la seva cocció, és el moment de posar el forn en posició de grill i torrar la pell del besuc fins que aquesta quedi cruixent.
Com us deia a començament, un plat de festa major, acompanyat d’un magnífic vi, perfecte ambaixador de les garnatxes blanques de la Terra Alta. Un altre gran vi del Celler Bàrbara Forés.

Fitxa tècnica


El Quintà 2008

  • 100% garnatxa blanca de vinyes velles (60 anys)
  • 6 mesos de criança en bótes de roure francès Allier de 500 l.
  • 14,5% vol.
  • Celler Bàrbara Forés (Gandesa)
  • D.O. Terra Alta

 Publicat per Ramon Roset i Morera dimarts 19 de juny de 2012

Tast-maridatge de formatges amb vi blanc



Tast lliure de formatges amb vi blanc. 
Cada soci portarà aquest dissabte un vi que maridarà amb un formatge.


Queso y vino: sugerencias de maridajes

¿A quién no le gusta acompañar el queso con una copa de vino? ¿Qué vino es el apropiado para cada queso?
quesos y vinos 300x218 Queso y vino: sugerencias de maridajesResulta éste un maridaje complicado al no existir una buena comunión entre ambos productos: en general el fuerte sabor del queso merma nuestra capacidad de percibir el sabor del vino. No obstante hay quesos tan neutros que incluso resaltan la acidez que pueda tener el vino.
El disfrute de ambos productos depende del vino, de la variedad del queso y del estado de maduración que presente. Hay quien dice que lo mejor es conjugar los quesos de una región con los vinos que se producen en esa misma zona… el gusto personal de cada uno juega un papel fundamental aunque por supuesto influyen notablemente los conocimientos enológicos que se posean antes de realizar un determinado maridaje.
Sin pretender dar una lista cerrada y sin ánimo de sentar cátedra al respecto, proponemos las siguientes combinaciones:
  • Una bandeja de quesos variados en cuanto a sabor y consistencia combina bien con un tinto de Rioja, Penedès, Rueda o Ribera del Duero.
  • Quesos frescos como los burgos, cassoleta, mató o abredo casan con vinos blancos ligeros, secos y nerviosos de Rueda o Penedès.
  • Quesos de pasta blanca, enmohecidos o amasados como los afuega’l pitu o vinalón armonizan con los tintos nobles, afrutados y finos, como los Rioja jóvenes, Valdepeñas, Ribera del Duero o Bierzo.
  • Quesos de pasta cremosa y sabrosa como los cantabria, cóbreces o torta del casar requieren tintos con cuerpo, vigor y aroma como los de Navarra, Rioja, Cariñena o Empordà.
  • Quesos de cabra como los alpujarreños, buelles, garrotxa o ronda prefieren vinos blancos jóvenes, frescos y secos como los Rueda y Penedès, cavas, o finos de Jerez.
  • Quesos azules de pasta blanda como los cabrales, picones o gamonedo exigen vinos con cuerpo, fuertes y espirituosos como Rioja de crianza, Priorat, Jumilla, Cariñena o Ribera del Duero, o vinos dulces tipo moscatel o Pedro Ximénez.
  • Quesos de pasta blanda, cerrada y untuosa como los tetilla, mahón o arzúa-ulloa se acompañan con blancos o rosados jóvenes, ligeros y afrutados como los Navarra, Penedès y Galicia.
  • Quesos de oveja de pasta cocida como los manchego, zamorano, roncal o idiazábal van muy bien tanto con tintos con cuerpo como con blancos secos, como Ribera del Duero, Rioja o El Bierzo.
Ahora sólo falta que hagáis vuestra elección y nos contéis la experiencia. ¿Os apetece un poco de queso y una copa de vino?