Visita a Scala Dei




SCALA DEI

Aquesta setmana l'equip de DO Santa Caterina hem tornat a sortir d'excursió.

Als cellers Scala Dei.

Quatre notes històriques:

Eren uns monjos cartoixans, que no parlaven entre ells, doncs són monjos eremites i es dediquen a la vida contemplativa, que cap a l'any 1.200 es van establir a un lloc d'especial bellesa que els apropava a Déu.
Provenien de la Provença i ja treballaven el cultiu de la vinya.

Dieun que amb ells van portar ceps de garnatxa, que van plantar i tant ha donat al Priorat.

La cosa els hi va anar molt bé, sent els senyors feudals del Priorat i fent vins i d'altres productes de la terra durant vuit segles.

Però el segle XIX, arran de la desamortització de Mendizábal,  els van expulsar. Coses de la història.

Els terrenys s'havien de vendre a petits propietaris; però com que la venta era inassequible, les terres i la cartoixa van passar a mas de grans famílies de Barcelona.

Una terra amb una qualitat i condiciones úniques perquè en ella es puguin elaborar grans vins, els primers en embotellar-se del Priorat.

Les instal·lacions actuals del celler són ubicades en antigues dependències dels cartoixans. La cava de criança és una construcció del segle XVII, situada en l’emblemàtic edifici on vivia el procurador de la Cartoixa.

En Jaume Pujol, enòleg i expert en sumilleria del celler, ens espera a la porta de les instal·lacions. Amb ell i la resta de l'equip parlem dels vins de Scala Dei. 



Vins en costers, sóls de llicorella o argilo-calcaris, vins d'alçada que miren al sud. 
Clima molt sec i extrem. envelliment en bótes de roure.
Garnatxes i carinyenes.

I al tast, plenitud d'aromes, mineralitat, marcades les garnatxes i carinyenes.

Tastem i tastem i estudiem quins maridatges podem posar a Santa Caterina.



Una gran visita que ens ha permès coneixer la filosofia, el terrer i els vins de Scala Dei.



Moltes gràcies a l'equip del celler per l'acollida.