Maridatge

# MARIDATGE #  



# EDETÀRIA BLANC 2011 AMB RULO DE PERNIL FARCIT DE CREMA DE CALÇOT AMB SALSA ROMESCO #


Eventualment mostrem maridatges que han tingut gran acceptació per part dels  assistents als nostres tasts.

L’Edetària blanc 2011 amb “rulo” de pernil amb farcit de calçot i salsa romesco ha estat una combinació força interessant, degustada al darrer tast de garnatxes blanques de la Terra Alta. El maridatge ha estat fruit d’una proposta conjunta de Jordi Rius, Secretari del Consell Regulador de la D.O. Terra Alta i Ramon Guix, d’Enjoy Wine. 

L’Edetària blanc 2011 és un gran representant de les noves garnatxes blanques de la D.O. Terra Alta; un vi amb les més altes puntuacions. 

El celler que l’elabora, del mateix nom, ha apostat, junt amb altres bodegues i cooperatives, per la cerca de la qualitat en un vi que fins ara tenia vocació de vi secundari per completar cupatges. 


Des d’Edetària s’aposta per treballar les garnatxes blanques a un alt nivell, apropant-se a la manera de fer dels vins francesos de Côtes du Rhône o del Rosselló. Una tendència iniciada els darrers anys per cellers de la D.O. Terra Alta i també d’altres zones properes, com el Montsant o Costers del Segre.

Les vinyes d’Edetària estan situades a “La Plana de Gandesa” envoltada per les serres de Pàndols i Cavalls. El terrer és, tal i com és coneix a Terra Alta, “de panal”, que es refereix a un substrat amb elements fòssils i calcaris. El clima és Mediterrani amb temperatures suaus i precipitacions irregulars.

L’Edetària blanc 2011 està elaborat amb raïms de garnatxa blanca 85% i macabeu 15% de vinyes velles de més de 60 anys .

La verema és manual, el vi es vinifica en tines de petita dimensió i la fermentació posterior és de vuit mesos en bótes noves de roure francès.

El vi cerca la màxima expressió en la fruitositat i la mineralitat de les garnatxes i fuig de l’abús dels aromes de fusta. En tastar-lo presenta aromes complexos: florals, d’herbes seques de sotabosc mediterrani, salins i minerals. 

Amb cos i potent en boca, amb elements terrosos, és compensat per una acidesa molt integrada que li donarà una vida llarga. Ben estructurat, sedós, amb un final molt llarg, persistent i elegant.
Rotlle de pernil serrà farcit de crema de calçots, posteriorment se li afegeix per sobre la salsa romesco.
 El maridem amb un rulo de pernil serrà farcit de crema de calçots amb salsa romesco. Amb aquesta tapa es vol simular la textura que podem apreciar en menjar un calçot i la el seu lligam amb l'edetària blanc 2011. Tots els ingredients són producte fresc de les parades del Mercat de Santa Caterina.

En consumir aquest vi de garnatxa blanca amb el rulo se’ns presentarà una major fruitositat potenciada pel greix d’un pernil serrà amb una curació mitjana i no molt expressiu en boca. Fer el rotllo amb un pernil amb massa curació seria excessivament invasor en els sabors. Al mateix temps el parnil destaca els elements salins que podem apreciar a la garnatxa. També es potencien l'acidesa i els elements terrosos i minerals en conjuntar el pernil serrà amb la crema de calçot. Finalment, la salsa romesco porta aquells tocs de fruits secs i herbes mediterrànies de sotabosc que complementa perfectament aquest vi. 

Text: Jordi Guillemí i Basté, Associació Enjoy Wine Barcelona