Tast de vin jaune Chateau-Chalon, Domaine Berthet-Bondet

Tot i tractar-se d'una regió particularment petita i de producció poc important quantitativament, els vins que es produeixen en el Jura sempre m'han despertat curiositat pel curiós fenomen del Vin Jaune i les particularitats d'aquest. Es tracta d'una regió d'uns 70 per 6 km a l'est de Bresse, entre Suïssa i Borgonya. 

L'origen de la viticultura a la regió és antiquíssim com en tantes altres, però ja en 1732 es van establir les vinyes permeses i les prohibides. La Revolució va acabar en aquesta zona amb la noblesa i l'església com gairebé únics propietaris i va donar pas a un repartiment més igualitari del sòl. El 1909 es crea el "Vin d'Arbois" com a marca comercial i en aquesta data es crea la primera cooperativa de viticultors de tot França precisament en Artois.

 El terreny és accidentat i es cultiva en fortes pendents entre 200 i 500 m sobre el nivell del mar. Domina el terreny calcari amb margues blaves, vermelles i negres.

Municipi de Chateau-Chalon
 El clima és continental amb variacions molt importants entre estacions i dia - nit, és també un clima molt sec i les primaveres acostumen a ser plujoses. 

Del raïm destaca el Savagnin. És d'origen desconegut encara que sembla procedent del traminer; (Alt Adagio) es localitza a la zona des del segle XIV, i es caracteritza per la seva lenta maduració pel que es recol · lecta l'últim de tots . Ocupa un 15% és a dir unes 300 HA, i amb ell es crea el famós "Vin Jaune". 

 Château Châlon, que és l'AOC per excel · lència de la zona del Jura, creada el 1998, abans es tractava com a simple nom geogràfic. Es caracteritza per que únicament i exclusivament produeix Vin Jaune. Són els pobles de Château Châlon, Domblans, Ménetru Le Vignoble, i Nevy sud Seille, es tracta de només unes 50 HA i l'única soca autoritzada és el Savignin. 

També es caracteritza per uns molt estrictes controls de qualitat ha impedit la comercialització de vins d'aquesta OACV en anys dolents com 1974, 1980, 1984 i 2001.

 El Vin Jaune està considerat com un dels grans vins blancs del món. Es produeix a Château Châlon. 

La verema és tardana, a finals d'octubre fins a principis de novembre donada la lenta maduració de la Savignin. Un cop ha fermentat es guarda en bótes de fusta de 228 litres, de segon ús, procedents de Borgonya o del mateix Vin Jaune, un mínim de 6 anys i tres mesos, encara que en alguns casos excepcionals el Consell Regulador autoritza períodes de criança més llarg . Com aquí la bóta no s'omple enterament, s'evapora una part, la qual mai es reposa, i es crea el vel en flor, i apareix un llevat que és la Saccharomyces cerevisiae. Ara bé, els cellers on es guarda són recintes a nivell de terra, amb poca protecció contra les inclemències meteorològiques, per la qual cosa aquest vi pateix els factors d'humitat, i temperatura pròpies del canvi de les estacions i del clima continental de la zona, amb la qual cosa el vel es va modificant o de vegades desapareix i torna a desenvolupar-se, creant-se una particular i original mètode d'oxigenació. Com veiem s'assembla al sistema de Jerez, però de forma més rude o menys refinada. 

En definitiva el resultat és un vi complexíssim, on apareixen notes de ametlles i nous, pa torrat, canyella, i caramel, en la seva joventut, api. 

De tota manera és un vi difícil de beure i cal estar una mica familiaritzat amb ell per gaudir-lo, i tot i així no sempre s'aconsegueix. 

No es decanta, simplement s'obre diverses hores abans del seu consum (tot i això jo sí que ho he decantat de vegades per treure l'olor a reducció en ampolla molt notable en ampolles velles). 

És un dels rars vins que s'han de beure "chambre", és a dir a temperatura del lloc on es consumeix, recomanació que tampoc he seguit al peu de la lletra, per resultar més grat a uns 16, màxim 18 graus. Molt difícil de localitzar, més per la seva raresa que pel preu, és molt difícil aconseguir ampolles realment velles d'aquest vi, al màxim que he arribat és a alguna dels anys 1970. 

 Per cert, un altre dels elements curiosos d'aquest vi és una longevitat extrema. Es diu que sense cap problema poden durar un segle en ampolla. Aquesta documentat que el 1994 es va obrir una ampolla de 1774 (regnant Lluís XVI), és a dir amb 220 anys a sobre. Algun dels afortunats tastadors va manifestar que encara li faltava alguna cosa d'ampolla ¡¡.

Una altra especificitat és l'ampolla en què aquest rar i original vi s'embotella, és l'anomenada "Clavecí", de 62 cl. S'ignora el seu origen, una teoria diu que va ser Napoleó qui la va dissenyar (Napoleó era un fervent enamorat i consumidor d'aquest vi i portava sempre amb ell en les seves campanyes guerreres un carregament suficient per proveir-ell en primer lloc i després als seus generals). També es diu que és la derivació d'una antiga ampolla anglesa de 65 cl. Una altra tradició diu que és de 62 cl perquè aquesta és la part que resta d'1 l. després dels 6 anys i tres mesos d'envelliment en bóta. 

Com a principals productors de Château Châlon pot citar, en primer lloc a Jean Macle (set generacions fent Vin Jaune), de producció limitadíssima i complicat accés, ja que la porta del celler està guardada per una venerable senyora que nega rotundament tenir ampolles antigues ja la que li insisteixes una mica t'envia a passeig sense contemplacions, tot i això sé que el que diu no és cert per a res. Cal citar també a Domaine Berthet Bondet; amb una casa de turisme rural per anar de vacances. Altres domaines destacats de Vin Juane serien: Chateau d'Arlay; Frédéric Lornet, Pierre Overnoy, Domaine de la Pinti; Domaine Rolet, André i Mirelle Tisot .. 


A internet un video que afirma que es produeix la venda d'una ampolla de Chateau-Chalon de 1774 per 57.000 €. jo no m'ho crec.