A partir de un blog que acaba de crear una alumna meva sobre els vins de Batea a la DO Terra Alta, he pogut aprofundir una mica més sobre la garnatxa blanca.
El blog es titula “Vins de Batea”.
Batea és el municipi amb més extensió de vinyes de Terra Alta i és que la cultura del vi està íntimament lligada al poble des d'antic. De fet, és el municipi amb més superfície vitícola de la comarca. Aquestes vinyes s'escampen per dos sectors, Vila Avall i Vila Amunt, amb microclimes diferents. Vila amunt, les partides estan situades a major altitud respecte el nucli urbà, amb el clima propi de l'altiplà de la Terra Alta. Vila Avall comprèn la zona amb menys altitud i un clima més calorós i, per tant, el raïm hi madura més aviat. Tot plegat fa que aquests vins tinguin unes característiques molt peculiars.
Batea és el municipi amb més extensió de vinyes de Terra Alta i és que la cultura del vi està íntimament lligada al poble des d'antic. De fet, és el municipi amb més superfície vitícola de la comarca. Aquestes vinyes s'escampen per dos sectors, Vila Avall i Vila Amunt, amb microclimes diferents. Vila amunt, les partides estan situades a major altitud respecte el nucli urbà, amb el clima propi de l'altiplà de la Terra Alta. Vila Avall comprèn la zona amb menys altitud i un clima més calorós i, per tant, el raïm hi madura més aviat. Tot plegat fa que aquests vins tinguin unes característiques molt peculiars.
Al blog es parla dels
diferents vins i esdeveniments vitivinícoles que s’hi duen a terme. També
enumera les varietats de raïm de Batea. Aquí hem de destacar la garnatxa
blanca, doncs aquesta zona és la regió vinícola mundial amb una concentració més
alta d'aquesta varietat de raïm, amb 1.300 hectàrees plantades, cosa que suposa
el 90% de les plantacions catalanes.
Anant a la garnatxa
blanca, aquesta varietat produeix vins de gran cos i molt alcohol. De color
groc palla; desprèn aromes florals i afruitats amb un fons de ginesta que li
confereix originalitat.
Actualment s’ha
creat el segell de vins “Terra Alta Garnatxa blanca” pels monovarietals d’aquest
raïm. Els resultats, i d’acord amb el blog “parlant de vins”, el podem tastar a vins com el Quintà del
celler Bàrbara Forès de Gandesa o el Vindemia, del Celler Xavier Clua, tots dos
de la D.O. Terra Alta.
Però aquesta
varietat també la podem trobar a altres zones properes a Terra Alta com el
Priorat o el Montsant. Així a la la
D.O.Q. Priorat es fa el Mas Igneus el FA104 de
Gratallops, el Mas d’en
Compte del celler Cal Pla a Porrera, el Nelin de Clos Mogador de Gratallops.
I estan treballant molt bé la garnatxa blanca a la D.O. Montsant. En podem trobar a el Tretze de Mas de la Caçadora a els Guiamets, el Dido blanc de venus la Universal, el Clos Maria de Mas Perinet a la Morera del Montsant, l’Etim blanc de l’ Agrícola Falset Marçà, Les Sorts blanc del Celler el Masroig, el Santbru del Portal del Montsant, el Bruberry blac de Portal del Montasant, el blanc d'Orto de cellers Orto, el Clos d'Engora blanc o el Petit Blanc de Cornudella de Montsant.
.
I estan treballant molt bé la garnatxa blanca a la D.O. Montsant. En podem trobar a el Tretze de Mas de la Caçadora a els Guiamets, el Dido blanc de venus la Universal, el Clos Maria de Mas Perinet a la Morera del Montsant, l’Etim blanc de l’ Agrícola Falset Marçà, Les Sorts blanc del Celler el Masroig, el Santbru del Portal del Montsant, el Bruberry blac de Portal del Montasant, el blanc d'Orto de cellers Orto, el Clos d'Engora blanc o el Petit Blanc de Cornudella de Montsant.
.
No estaria de més
dedicar una trobada de vinòtoms a aquest vins blancs.
Fonts per l’article: