Bot i la Via Verda

Preparem una sortida a Bot, per fer una mica de bici i enoturisme. Descobrirem l’essència de la zona i dels vins Denominació d'Origen Terra Alta.
Bot és un poble situat als peus de la serra de Pàndols-Cavalls i banyat pel riu Canaletes; per aquest motiu és una de les parts més verdes de la Terra Alta.

Actualment destaca a nivell cicloturístic, ja que queda enmig de la via verda de la Terra Alta. La via verda és una pista que segueix el traçat de l'antic ferrocarril, que unia les poblacions de Tortosa i Puebla d'Híjar, a Teruel. Actualment aquest recorregut es pot realitzar en bicicleta i els cotxes no hi tenen accés.
De fet, el recomanable en anar a Bot és llogar unes bicis i gaudir de la ruta verda complementant-ho amb visites d’espais naturals i de caire gastronòmic o enològic.

Des de Bot, i per la via verda, es poden visitar espais com la Via Verda - Fontcaldaamb una petita piscina d’aigua tíbia a 25 graus de temperatura. O Horta de Sant Joan, aquell poble al què Picasso va descobrir el cubisme. 
I el millor és gaudir del trajecte en bicicleta, creuant els profunds túnels de l’antic ferrocarril, els alts viaductes que superen diferents gorgs formats pel riu Canaletes o les antigues estacions de ferrocarril, com la de Benifallet, amb restaurant i habitacions per dormir.
I pel camí sovint ens acompanya la vinya; principalment de garnatxa blanca, la varietat tradicional perfectament adaptada a la zona, clima i terreny.

Si voleu anar a Bot, una bona opció és dormir al Càmping Terra Alta, just al costat de la via verda; i per fer un bon àpat res millor que el menú amb maridatge de vins de la cooperativa de Bot al restaurant Can Josep.
Les fotos, principalment, són de un servidor i la family.




Droops of God


Avui parlem de un còmic sobre vins.
Es diu Droops of God; gran manga divulgatiu japonès sobre la cultura del vi; i amb vins com Venus la Universal
La trama consisteix en l'obtenció de l'herència de un gran col·leccionista de vins. El mecanisme entre els dos aspirants és descobrir els vins que més agradaven al difunt; el primer que ho aconseguexi serà l'hereu d'una de les col·leccions de vins més importants del món.
Al principi parla sobre els grans vins de Vins de Bourgogne, Bourdeaux, Barolo o Châteauneuf-du-Pape AOC. Però més endavant tracta vins catalans del Priorat i el Montsant com Terroir al Limit, Soc. Lda. o Venus.
És una sèrie de diferents volums que malauradament (o afortunadament) només s'ha publicat en japonès, francès i anglès.
Una lectura interessant pels apassionats del còmic i la cultura del vi
Web de l'edició japonesa:
http://morning.moae.jp/lineup/12

Visita a Scala Dei




SCALA DEI

Aquesta setmana l'equip de DO Santa Caterina hem tornat a sortir d'excursió.

Als cellers Scala Dei.

Quatre notes històriques:

Eren uns monjos cartoixans, que no parlaven entre ells, doncs són monjos eremites i es dediquen a la vida contemplativa, que cap a l'any 1.200 es van establir a un lloc d'especial bellesa que els apropava a Déu.
Provenien de la Provença i ja treballaven el cultiu de la vinya.

Dieun que amb ells van portar ceps de garnatxa, que van plantar i tant ha donat al Priorat.

La cosa els hi va anar molt bé, sent els senyors feudals del Priorat i fent vins i d'altres productes de la terra durant vuit segles.

Però el segle XIX, arran de la desamortització de Mendizábal,  els van expulsar. Coses de la història.

Els terrenys s'havien de vendre a petits propietaris; però com que la venta era inassequible, les terres i la cartoixa van passar a mas de grans famílies de Barcelona.

Una terra amb una qualitat i condiciones úniques perquè en ella es puguin elaborar grans vins, els primers en embotellar-se del Priorat.

Les instal·lacions actuals del celler són ubicades en antigues dependències dels cartoixans. La cava de criança és una construcció del segle XVII, situada en l’emblemàtic edifici on vivia el procurador de la Cartoixa.

En Jaume Pujol, enòleg i expert en sumilleria del celler, ens espera a la porta de les instal·lacions. Amb ell i la resta de l'equip parlem dels vins de Scala Dei. 



Vins en costers, sóls de llicorella o argilo-calcaris, vins d'alçada que miren al sud. 
Clima molt sec i extrem. envelliment en bótes de roure.
Garnatxes i carinyenes.

I al tast, plenitud d'aromes, mineralitat, marcades les garnatxes i carinyenes.

Tastem i tastem i estudiem quins maridatges podem posar a Santa Caterina.



Una gran visita que ens ha permès coneixer la filosofia, el terrer i els vins de Scala Dei.



Moltes gràcies a l'equip del celler per l'acollida.