Riberas Vs Rioja






Hola Soc Lucy i estic amb la meva amiga Lottie!

Avui estem a les bodegues Baigorri de la Rioja Alavesa, una joia arquitectònica. Des d'aquí debatrem si preferiu els nous Rioja o Ribera del Duero.

Primer de tot ens posem super còmodes i ara mireu el nostre vídeo. Marcarà tendència. 

Dintre vídeo!


D’aquí a Hollywood, eh? 


Bé al vídeo només hem parlat del Baigorri; però ara sí, ja podem profunditzar sobre aquestes dues DO. 
Per clima i tipus de raïm les Do Rioja i Ribera són similars. Ambdues zones presenten certa altitud, amb climatologia freda i seca pròpia del clima continental però temperada per estar a la riba del riu, ja sigui el Ebro o el Duero.
Un tipus de raïm que s’adapta molt bé a aquesta climatologia és el tempranillo i per aquest motiu és la varietat dominant als vins negres d’aquestes dues .
El tempranillo o ull de llebre es considera autòctona de Rioja i no té res a veure amb el Pinot Noir. El seu nom és degut a que madura diverses setmanes abans que la major part de les varietats de raïm negre.
 És raïm de pell gruixuda i per això després presenta alta coloració i tanins. Els vins tempranillo es poden consumir joves, però també pot envellir al llarg dels anys en bóta de roure. Tenen color vermell robí amb aromes de fruites del bosc, pruna, tabac, vainilla, cuir i herba. El Posseeix un paladar franc, interessant en vi jove i vellutat quan envelleix.
Hi ha un ventall molt ampli de sinònims: cencibel, ull de llebre, negre de Madrid, tinta del país, negre de la Ribera, tinta de Toro.
Respecte al sistema de Producció la Rioja representa la tradició, davant la postmodernitat dels nous Riberes que cerquen mantenir l’aroma del raïm en les criances. Però també han aparegut els nous Rioja amb criteris molt similars a Ribera.
Val la pena fer una volta enoturística per la Rioja, sobretot per l’Alavesa, amb grans catedrals del vi com Marqués de Riscal, Baigorri (soterrada a una muralla), Ysios, Darien o Lopez de Heredia (Viña Tondonia). I la batalla del Vino a Haro també és cosa curiosa.
 


Per si teniu més dubtes aquí un post del blog lugardelvino.com que parla de les DO Ribera i DOC Rioja. 

I recordeu que aquest divendres és el primer aniversari de Vinotomia. Totes les associades han d'anar de gala i vestir com al vídeo, amb aquests modelets tan macos. 

Si voleu veure més vídeos meus podeu anar a Ms Lucy Shaw Channel

Cheers! Salut!

27 de gener de 2012